Tennis

Hvilken type tennisstreng skal jeg vælge?

Hvilken type tennisstreng skal jeg vælge?

OPSTRENGNINGS GUIDE :

Hvornår skal min tennis ketcher opstrenges ?

De fleste tennisspillere strenger ikke deres ketchere ofte nok.

Mange spillere ved når det er tid til en ny opstrengning, da strengen taber spændstighed og bliver blød, så boldene flyver mere og er sværere at styre, ligesom strengene flytter sig, så man hele tiden skal tilrette (strengeflugt).

Er du i tvivl, så spørg os, da alt er afhængig af hvor meget du spiller og hvor hård din opstrengning er.  Generelt slider man markant mere på strengene på grus, og dermed oftere behov for ny opstrengning.

Vi anbefaler som udgangspunkt at motionister som ikke spiller så meget, som minimum skal have ny streng når de går udendørs på grus, og igen får ny opstrengning når de skal indendørs.

Overordnet findes der fire forskellige strengetyper.

Ikke alle strengetyper passer til alle spillere, da hver spiller har forskellige præferencer og spillestil som giver forskellige behov. Derudover er spændingen (hårdheden på opstrengningen) alt afgørende for dit spil og individuelt, afhængig af alt lige fra alder, hvor vi skal passe på ikke at have for hårde opstrengninger til børn, teenagere og ældre, da det kan give unødige gener med overbelastede muskler.

Vi forsøger at guide jer nemmest og bedst muligt gennem strengejunglen.

Hvad er gode strenge ? og hvad er forskellen på dyre og billige strenge.

Vi starter med de fire overordnede overskrifter I skal kunne navigere rundt i.

Tarm strenge :

 

"Vi spoler tiden tilbage, til Tennissens opstandelse"

Man har siden første slag spillet med tarmstrenge, disse er lavet af ko tarme. Tarm er for Feinsmeckere som ønsker optimal føling og max kontrol over tennisbolden.

Ingen af de andre strengetyper kan præstere det som en tarmstreng kan.  Man får ”Value for money” så længe det varer, det koster at få denne oplevelse på banen.

Tarm strenge er den bedste streng til folk der har arm/skulder problemer, da den er skånsom for arm, skulder, sener og led da strengen er meget eftergivende. 

Gennem de seneste årtier er flere og flere desværre skiftet væk fra tarmstrenge, nok mest pga af økonomi, da holdbarheden er kort, men benyttes dog stadig på banerne. 

Hybrid opstrengning (Mix af tarm strenge & Polyester strenge)

Søger man lidt mere kontrol, men ikke vil gå på kompromis med skånsomheden fra tarmen og dens touch på bolden så foreslår vi, at prøve at gøre som mange af de professionelle spillere - nemlig at mixe tarm op med en Polyesterstreng, på det ene led. Dermed passer vi stadig på dit helbred og undgår unødvendige skader.

Vi sætter polyesterstrenge på langs og tarm på tværs – holdbarheden er stadig ikke prangende, men behageligt at spille med.

Tarmstrengen på tværs giver føling og da Polyesterstrengen er stivere giver den mere kontrol samt længere holdbarhed.  

De mest anvendte tarmstrenge rundt i verden (inkl. på touren) 

Babolat VS Touch (tarm)

Luxilon Natural Gut (tarm)

Luxilon Alu Power 1.25(Polyester) & Luxilon Natural Gut(tarm) - Roger Federe brugte dette mix - Det taler vidst for sig selv.

Babolat RPM Blast 1.25(Polyester) & Babolat VS Touch(tarm)- Caroline Wozniacki’s fortrukne valg igennem hendes karriere.

Vær opmærksom på at tarm er meget følsom, da materialet er påvirkelig af vejret, om der er høj luftfugtighed eller tørt, da tarm nærmest suger fugtigheden til sig, eller udtørrer af solens stråler. Desværre opløses tarmen i regnvejr, kulde, generelt ved fugtighed. 

 

Multifilament strenge (Syntetisk tarm / Semi tarm)

Mulitifilament er kommet som en efterfølger for tarmstrenge. Det tætteste man overhovedet kan komme på tarm, uden at være tarm. 

Multifilamentstrenge er på den anden side komplekse konstruktioner, der ofte er lavet af mere end 1.000 individuelle fibre (filamenter).

Deres forskellige materialer af meget høj kvalitet bliver flettet eller flettet til ét stykke. De vigtigste fordele ved en multifilamentstreng er dens langvarige elasticitet.

Få den mest skånsomme stødabsorbering, i form af komfort, en masse touch samt en power man ikke kan finde andre steder.

Multifilament er skånsomme men holdbarheden er ikke stor. Hvis du har meget topspin skal du helst ikke vælge denne streng da den slides hurtigt og ofte må udskiftes.

Spillere der ønsker komfort vælger denne type strengde, og gode spillere som vil have det mest optimale spin ved at gruset desværre sætter fibrene på overarbejde og fibrene begynder at flosse lidt efter lidt, men vælger alligevel disse strenge pga spille kvaliteter og lever med at få ketcherne opstrenget ofte.

Mulitifilament (Semi Tarm) er sammen med Naturtarm det mest skånsomme som passer på skulder/albue/håndled.

Derfor anbefaler vi oftest multifilament til målgruppen af de små juniorer eller motionister som er mere udsat end andre, i forhold til skader.

Er man turneringspiller som begynder at springe Multifilament for hurtigt, kan man gøre som mange af de professionelle spillere - nemlig at mixe multifilament op med en Polyesterstreng, på det ene led.

Det udgør en forholdsvis skånsom oopstrengning som ikke udsætter din skulder/arm for unødvendige skader. Dette mix kaldes også for hybridopstrengning.

Min anbefaling til et par gode multifilaments strenge kunne være: 

Babolat Addixion 1.30

Wilson Sensation 1.30

 

Hybridopstrengninger (mix) 

Luxilon Alu Power 1.25(Polyester) & Wilson Sensation 1.30(Multifilament) - Flere topspillere har benyttet sig af dette mix. 

Babolat RPM Blast 1.25(Polyester) & Babolat Addixion 1.30(Multifilament) - Både Holger Rune & Clara Tauson har bl.a. benyttet sig af dette mix i deres tid som juniorer.

Syntetisk tarmstrenge(nylonstrenge): Er det mest økonomiske alternativ til naturlig tarm - men uden enestående styrker. De består normalt af en solid kerne med en enkelt-lags filament-coatning. 

 

Her er det næsten umuligt at komme udenom den helt klassiske streng indenfor tennisverden. Wilson Sensation 1.30 - Skaber en forholdvis god føling med bolden, samt en reduktion af stød ved træffet på bolden. Består af en enkelt filament.

 

Polyester streng: Der findes et utal af disse.

Polyester streng

Hvis du ofte springer dine strenge og ønsker mere holdbarhed så bliver man nød til at vælge en stivere streng med en stærkere opbygning og kerne, men jo stivere strengen er, jo færre spille egenskaber.

Denne type streng føles markant stivere end multifilament strenge og kan give overbelastning af muskler og led hvis din teknik ikke er god.  

Man kan få flere forskellige typer polyester strenge .

Nogle lidt stivere end andre, nogle med mere ru overflade/struktur som tager fat i bolden og mere bid i bolden, andre blødere for en mere skånsom oplevelse.  

Hvis du har meget top spin skal du ikke vælge de ru polyster strenge da fibrene slides hurtigere, men vælge en lidt stivere, men kantet streng, så den stadig tager fat i bolden og giver spin effekt.

Polyester strenge fås i flere varianter, findes i alm. Rund og diverse kantede udgaver bl.a. 5- & 7-kantede.  Hvilken udgave du skal have…. Lad os tale om dette, for det afhænger af både ketcher, spillestil osv.

Nu har du endelig fundet ud af hvilken type streng, som matcher dig & netop din spillestil. Er det så ligegyldigt med hårdheden og tykkelse på atrengen ? 

NEJ! Absolut ikke hårdheden på din opstrengning, betyder enormt meget for dit spil.

Bliver ketcheren strenget for hårdt eller blødt op, kan det være utrolig skadeligt for dit resultat på banen.

Derfor anbefaler vi en lille snak om hvilken ketcher du har, streng og hvad du gerne vil opnå med dit spil, så finder vi frem til hårdheden og herefter komme på banen og teste hvordan det virker, dernæst kan vi sammen finde frem til evt. tilretning af kg og strengetype mm. så du hele tiden optimerer dit spil.  

Opstrengnings hårdhed som udgangspunkt :

Nye spillere : 21-23 kg.    Jo blødere opstrengning, jo mere fart og trampolin.

Øvede spillere 23-25 kg.    Et mix af fart og kontrol

Elite spillere 23-26 kg.   Til dem som har styr på slageknik og kontrol.

 

Strengetykkelse forskel :

Tennisstrenge tykkelser

1.25 – Når man vil have mere føling, og til indendørs brug da sliddet er mindre end udendørs spil. Bruger man 1.25 udendørs skal man opstrenge oftere.

1.30 – Stivere streng, giver mere kontrol og længere holdbarhed, og benyttes ofte udendørs pga gruset som slider strengen.

Vi benytter Wilson Baiardo Maskiner. Som er en af markedsbedste opstrengningsmaskiner, der bl.a. bruges på Roland Garros - Vi har været så heldige at overtage to maskiner fra turneringen i 2020. Maskinerne har strenget for verdensbedste spillere, så i absolut verdensklasse materialer som sikre at dine ketchere bliver opstrenget korrekt.

 Opstrengning København  Opstrengning København

Opstrengning Whitesport

Hos Whitesport, er vi behjælpelige med vejledning til korrekt valg af opstrengning som netop matcher dit behov samt spillestil. 

Kontakt os ved akut opstået behov, så kan vi tilpasse det i dagens program. 

Vi strenger ketchere op fra dag til dag, hvis vi har muligheden, men ring asap på 39203571 så kan vi ofte opstrenge mens du venter, hvis vi ved hvornår du kommer og kan tilpasse det i vores system.

Vi bestræber os på at få dine ketchere klar hurtigst muligt og til afhentning indenfor 1-2 hverdage. 

HUSK Vores motto :

”Pyt med om vi kan spille, bare vi har det sjovt og ser godt ud på banen”

 

Læs næste

custommade tennisketcher

Efterlad en kommentar

Denne side er beskyttet af reCaptcha, og Googles Politik om beskyttelse af persondata og Servicevilkår er gældende.